Automatizarea depozitelor: Inovație și eficiență, lucrând împreună cu oamenii pentru un succes garantat

Automatizarea depozitelor

În ultimii câțiva ani, am observat o accelerare în tranziția la automatizare, rolul tehnologiei și al automatizării fiind în centrul atenției.

Rapoartele anuale globale ale industriei pentru anii 2022 și 2023 realizate de MHI și Deloitte ne oferă informații valoroase despre modul în care industria intralogisticii răspunde provocărilor și oportunităților prezentate de evoluția tehnologiei și implementarea automatizării și roboticii. În mijlocul tuturor progreselor, este esențial să evidențiem un punct important: chiar dacă automatizarea se dezvoltă, nevoia de muncă umană va rămâne indispensabilă.

Evoluția automatizării 2022-2023

Conform raportului de anul trecut, companiile și-au revenit după perioada pandemiei de COVID-19 și și-au mărit cheltuielile pentru inovațiile lanțului de aprovizionare, punând accentul pe tehnologii precum robotica și automatizarea. Această tendință continuă să crească și în 2023: din ce în ce mai multe companii plănuiesc investiții majore, iar 90% din acestea plănuiesc să investească în automatizare mai mult de 1 milion de dolari, în creștere cu 24% față de anul trecut.

Media investitiilor in tehnologie

Încă din 2022, robotica și automatizarea au fost considerate drept inovațiile de top în industrie, alte tehnologii cu potențial semnificativ incluzând detectarea și identificarea automată, vehiculele autonome și tehnologia inteligenței artificiale. Deși inteligența artificială a câștigat o importanță majoră în 2023, robotica și automatizarea continuă să fie în fruntea listei de inovații, arătând potențialul de a face diferențe reale și transformatoare în industrie. Mai mult, raportul de anul acesta menționează că toate aceste tehnologii sunt de așteptat să atingă o rată de adoptare de peste 66% în următorii 5 ani.

„Investițiile în automatizare și în alte soluții digitale, precum IoT (The Internet of Things), analiza avansată și inteligența artificială, vă îmbunătățesc operațiunile prin mărirea vitezei, preciziei și a vizibilității acestora. Aceste soluții permit luarea deciziilor în timp real și transparența necesară pentru raportarea și îmbunătățirea performanței de-a lungul și de-a latul lanțului de aprovizionare responsabil.”

John Paxton, Director general MHI

Tendinte de adoptare a automatizarii

Valoarea umană în automatizare

Deși tehnologia reprezintă un ajutor puternic în orice industrie, aceasta nu este o soluție independentă. Astfel, transformarea digitală de succes implică adoptarea culturii de muncă potrivite și aducerea laolaltă a oamenilor potriviți. Sinergia dintre tehnologie și oameni este esențială pentru a depăși așteptările clienților. Cu automatizarea ca bază, expertiza umană și adaptabilitatea se află în fruntea implementării tehnologiei.

În ambele rapoarte, o concluzie importantă este că realizarea automatizării necesită o cultură care încurajează inovația și încurajează adoptarea pro-activă a tehnologiei. Liderii sunt nevoiți să îmbrățișeze, așadar, schimbarea și să încurajeze angajații să vadă automatizarea ca pe o oportunitate de a-și îmbunătăți abilitățile și de a se concentra pe sarcini cu valoare adăugată mai mare.

Automatizarea și tehnologia oferă instrumente puternice în efortul de a depăși cerințele clienților. Cu toate acestea, simțul specific omului este cel care a creat un ecosistem centrat pe client. Forța de muncă umană oferă, astfel, perspective și experiențe unice, permițând organizațiilor să înțeleagă și să își servească mai bine baza diversificată de clienți. Astfel, în ciuda progreselor în automatizare, rapoartele subliniază rolul esențial al oamenilor.

În acest sens, pe măsură ce tehnologia extinde capacitățile lucrătorilor, aceasta eliberează mai mult timp pentru sarcini cognitive cu valoare adăugată, cum ar fi creativitatea, ideația și inovația. Mai mult, oferind oportunități de învățare continuă, companiile pot construi o forță de muncă perfect adaptabilă unui peisaj în continuă dezvoltare. De asemenea, companiile pot folosi tehnologia pentru a analiza datele și feedback-ul angajaților, cu scopul identificării oportunităților de îmbunătățire a satisfacției, inovației și performanței acestora.

“(…) Este vorba de a avea cultura potrivită și oamenii potriviți pentru a implementa această tehnologie și pentru a pune totul laolaltă pentru a depăși cerințele și așteptările clienților dumneavoastră – fie că este vorba de livrare rapidă, personalizare, costuri reduse, transparență în livrare sau obiective ESG.” (Obiective de mediu, sociale și de guvernare)

John Paxton, Director general MHI

Tehnologia poate ajuta afacerile de astăzi să reproiecteze munca și să împuternicească lucrătorii, făcând munca mai bună pentru oameni și oamenii mai buni pentru muncă. Conform sondajului Deloitte din 2023, aproape toate companiile (93%) recunosc importanța utilizării tehnologiei pentru a îmbunătăți rezultatele la locul de muncă și performanța angajaților, dar doar 22 de companii au declarat că organizația lor este pregătită să facă acest lucru. Astfel, venim în sprijinul dumneavoastră cu soluțiile noastre de automatizare pentru a vă ajuta să transpuneți această idee în realitate.

Soluțiile EUROFIT de automatizare pentru o sinergie perfectă

Alegerea celor mai bune soluții de automatizare depinde foarte mult de nevoile și cerințele specifice ale companiei dumneavoastră, de industria companiei, dimensiunea depozitului, volumul operațiunilor și obiectivele generale. Cu toate acestea, câteva dintre soluțiile noastre se remarcă prin potențialul lor de a crea o integrare perfectă între tehnologie și forța de muncă umană:

  • Sistemele Goods-to-Person (G2P) reduc timpul pierdut cu deplasarea și căutarea prin aducerea bunurilor de către roboți automați direct către lucrători. Acest lucru reduce oboseala fizică a angajaților, permițându-le să se concentreze pe alte activități mai importante, în timp ce tehnologia se ocupă de aspectele repetitive care necesită timp și efort fizic intens. EUROFIT vă oferă următoarele soluții: sistemul AS/RS Mini Load, Stacker Crane (macarale stivuitoare), ACR (Autonomous Case-handling robot), sistemul Vertimag (depozitare verticală), Shuttle System sau Intelligent High-Density 3D Shuttle System, dar și sistemul AGV (Automatic Guided Vehicle).
  • AutoStore este o soluție robotică compactă și modulară care maximizează capacitatea depozitului dvs., precum și procesele de picking sau depozitare. Designul său flexibil îi permite să se adapteze cu ușurință la nevoile în schimbare ale depozitului și lucrează în tandem cu oamenii pentru a optimiza spațiul și a eficientiza procesele.
  • Sistemele de conveyoare și sortere sunt componente esențiale ale automatizării depozitelor și joacă un rol vital în eficientizarea manipulării materialelor și a onorării comenzilor. Aceste sisteme sunt versatile și utilizate pe scară largă în diverse industrii pentru a muta eficient mărfurile prin depozite, a sorta articolele pentru ambalare sau distribuție și pentru a optimiza operațiunile logisticii generale, ușurând astfel munca angajaților dumneavoastră.
  • Sistemul A-Frame este foarte flexibil și potrivit pentru procesarea rapidă a comenzilor pentru articole mici, cu mișcare rapidă de stoc. Prin automatizarea manipulării acestor articole, lucrătorii se pot concentra pe sarcini mai complexe, contribuind la îmbunătățirea productivității și la optimizarea fluxului de materiale.
  • Sistemele augmentate (Pick-by-Light și Pick-to-Light) ghidează lucrătorii din depozit către locațiile potrivite, îmbunătățind acuratețea și eficiența procesului de picking. Tehnologia completează capacitățile umane prin eficientizarea procesului de alegere și minimizarea erorilor.
  • ParcelCube™ , sistemul de cântărire și volumetrie, este ideal pentru logistica de intrare și de ieșire, ajutând lucrătorii să cântărească și să măsoare cu precizie articolele. Prin automatizarea procesului de măsurare, lucrătorii pot gestiona mai eficient pachetele și pot transmite datele direct către sistemul WMS al depozitului dumneavoastră.
  • Sistemele End-of-Line se asigură că produsele sunt ambalate corespunzător și sunt gata pentru livrarea către clienții dumneavoastră. Prin automatizarea procesului de ambalare, lucrătorii se pot concentra asupra altor sarcini mai importante, ajutând la onorarea mai rapidă a comenzilor și la creșterea eficienței. Printre soluțiile de acest tip se numără sistemul pentru inspecția paleților, sistemele de paletizare și depaletizare,sistemul automat pentru înfolierea paleților, echipamentele tip stacker/destacker dar și cele de scanat și etichetat.

Automatizarea a devenit o forță motrice în industria depozitelor, tehnologia și robotica fiind în centrul atenției. Cu toate acestea, nevoia de muncă umană este încă indispensabilă, iar legătura strânsă dintre tehnologie și oameni este cheia pentru depășirea așteptărilor clienților.

Warehouse automation

EUROFIT vă este alături în călătoria dumneavoastră spre automatizare cu un portofoliu complet de soluții adaptate oricărei nevoi. Valorificând colaborarea dintre tehnologie și potențialul uman, automatizarea vă poate transforma în bine locul de muncă și poate oferi rezultate excepționale, iar cu noi, ca partener de încredere, veți obține performanțe remarcabile.

 

Sursă: „Annual Industry Report / The 2023 MHI Annual Industry Report / The 2022 MHI Annual Industry Report”, MHI, Deloitte; disponibil aici.