Automatizarea depozitului în vremuri de criză: salvator sau călău?

automatizarea depozitului - warehouse automation

Cum este influențat ROI-ul (Return on Investment) de o investiție pentru automatizarea depozitului pe timp de criză?

O criză economică poate lovi neașteptat, generând scăderi ale volumului de afaceri și dificultăți financiare. În asemenea momente, proprietarii de spații logistice se pot simți copleșiți de incertitudine și de nevoia de a reduce costurile.

Este cunoscut faptul că unul din cele mai mari costuri ale unui depozit este costul cu angajații. Într-o perioadă de scădere economică puteți reduce din personal, cu asumarea următoarelor riscuri:

  • Ar putea afecta negativ imaginea companiei;
  • Ar putea avea un impact negativ asupra micromediului companiei dvs.;
  • Costuri mari cu angajații fără experiență în următoarea perioadă de creștere, din cauza pierderii forței de muncă, deja calificată și cu experiență.

Pe de altă parte, în cazul unui depozit automatizat, în perioadă de scădere economică este mult mai ușor sa dezactivați o linie robotizată, singurul risc implicat fiind cel al unui ROI întârziat (de exemplu: de la 3 ani la 4 ani). Soluțiile de automatizare au avantajul de a putea fi adaptate cu ușurință la diverse nevoi și volume de activitate, în funcție de domeniul de activitate al fiecărei companii. În perioade de criză, cu scăderi ale volumului de producție și livrări, sistemul se poate ajusta automat, reducând costurile operaționale.

5

Randamentul unui depozit automatizat

Privind din altă perspectivă, automatizarea nu se referă doar la un volum de procesare ridicat al comenzilor, ci și la calitatea produselor oferite clienților. Procedurile automate minimizează erorile și, prin urmare, reduc rata de retur pe care o companie o poate avea, plecând de la riscul ca produsele să fie alese greșit de pickeri sau să fie deteriorate în procesul logistic de manipulare. Politicile de returnare a produselor sunt foarte costisitoare de urmat pentru orice comerciant.

Fie că vorbim despre un depozit automatizat sau nu, investiția în software este o cheltuială inevitabilă și absolut necesară. Însă software-ul este conectat la roboți, nu la oameni. Datele de productivitate și performanță, datele de stoc și cele de mentenanță sunt extrem de precise atunci când toate procesele sunt automatizate și vă oferă rapoarte în timp real.

De asemenea, depozitele automatizate reduc spațiul necesar depozitării printr-o crește a densității cu până la 80%, ceea ce înseamnă că pentru același volum de procese logistice un depozit automatizat este o investiție bună și din punct de vedere al costului cu spațiile/terenurile închiriate.

Referitor la cheltuieli, toți marii integratori de automatizare au servicii de leasing sau de închiriere de care ați putea beneficia pentru a evita o investiție substanțială, având posibilitatea de testare a sistemelor și de a face în mod constant progrese tehnologice.

4

Siguranța muncii poate afecta randamentul unui depozit

Indiferent de industrie, deseori ne confruntăm cu procese de muncă periculoase [de exemplu manipularea de materiale periculoase (toxice/inflamabile), articole grele/atipice, etc.]. Siguranța muncii nu este doar o obligație legală, ci și un factor esențial pentru o bună funcționare a unui depozit. Un mediu de lucru sigur contribuie semnificativ la creșterea randamentului și la reducerea costurilor. Cu ajutorul soluțiilor de automatizare vor crește eficiența și productivitatea depozitului, iar accidentele de muncă, deteriorarea bunurilor sau atmosfera tensionată din cadrul angajaților vor deveni istorie.

Automatizarea nu înlocuiește complet forța de muncă, ci o completează și o protejează, contribuind la un mediu de lucru mai sigur, pregătit pentru performanță.

Este totuși automatizarea depozitelor o idee bună, indiferent de perioadele de creștere sau scădere a comenzilor?

Există companii care se pot afla în permanență pe o traiectorie ascendentă, dar este important să ținem cont că evoluția nu poate fi o linie dreaptă. Pe parcurs vor exista fluctuații, cu creșteri și scăderi. Este ceva normal dacă din când în când exista și pierderi (de exemplu în perioada pandemiei, pentru industriile HoReCa și aeronautică). Totuși, prin implementarea strategiilor potrivite și adaptarea la schimbările din piață, o companie își poate maximiza șansele de a obține o creștere constantă.

În concluzie, chiar și într-un moment de recesiune economică, un depozit automatizat este în continuare o investiție bună din punct de vedere strategic deoarece contribuie activ la un randament cât mai bun al afacerii, din toate punctele de vedere:

  • Siguranța muncii;
  • Eliminarea erorilor din procesele interne;
  • Viteza de lucru crescută;
  • Economisirea de energie și diverse resurse necesare;
  • Adaptabilitatea sistemelor existente în funcție de nevoi.

Este important să luați în considerare impactul recesiunii economice asupra fluxurilor de lucru tradiționale. De exemplu dacă aveți un depozit cu o amprentă mare la sol și nu aveți automatizare, va trebui să suportați costuri mari de întreținere a instalațiilor și de gestionare a personalului.

Pe de altă parte, având o amprentă mai mică și o echipă flexibilă formată atât din oameni, cât și din roboți, vă poate ajuta să controlați costurile mult mai eficient.

Pentru un viitor prosper este bine să înțelegem importanța crucială a adoptării automatizării ca instrument esențial pentru a progresa și a genera o valoare adăugată mai mare, investiția în tehnologie, digitalizare, robotică și inteligență artificială devenind absolut necesară în zilele noastre pentru mai toate industriile.

Ai un proiect? Hai să discutăm!