AGV vs AMR

AGV VS AMR

Este un AMR același lucru cu un AGV? Răspunsul scurt este nu. Așadar, care sunt diferențele?

În primul rând, să analizăm ce înseamnă aceste acronime. Un AMR (Autonomous Mobile Robot) este, după cum îi spune numele, un robot mobil autonom, în timp ce un AGV (Automated Guided Vehicle) este un vehicul ghidat automatizat. Deși un robot mobil autonom sună foarte similar cu un vehicul automatizat, cele două diferă în câteva moduri foarte importante.

Navigație

Diferența principală între cele două soluții de automatizare este subliniată de cuvintele ``autonom`` și ``ghidat``, care fac referire la modul în care aceste două tipuri de roboți navighează.

AMR-urile sunt autonome, ceea ce înseamnă că se deplasează, “gândesc” și își planifică rutele singure. AGV-urile, pe de altă parte, sunt ghidate; astfel, ele se deplasează pe rute fixe, folosindu-se de bandă magnetică, marcaje vopsite, autocolante, coduri QR sau ținte laser.

Cea mai bună analogie este că un AGV este ca o locomotivă, limitată doar la funcționarea pe șinele sale, în timp ce un AMR este ca un taxi, capabil să se deplaseze liber între oricare două puncte și să replanifice traseul atunci când densitatea traficului este prea mare. Scopul ambelor mijloace de transport este același, dar modalitatea este diferită.

Infrastructură

Datorită diferenței majore în navigație, AMR-urile și AGV-urile au nevoi diferite în ceea ce privește structura depozitului dumneavoastră.

AMR-urile pot funcționa în aproape orice spațiu pentru depozitare fără a necesita sisteme de ghidare preinstalate. Acestea se deplasează pe cont propriu datorită inteligenței integrate și se pot adapta la modificările structurii depozitului. Ușurința și rapiditatea implementării sunt un plus – fără a necesita echipamente speciale, AMR-urile pot funcționa încă din momentul sosirii în depozitul dvs. În schimb, AGV-urile necesită instalarea unor sisteme de ghidare și, oricât s-ar încerca maximizarea eficienței, tot pot exista zone inaccesibile din cauza structurii sau pardoselii depozitului.

Flexibilitate

Datorită autonomiei sale, AMR-urile sunt mai flexibile decât AGV-urile care operează pe rute fixe, iar schimbarea traiectoriei unui AGV necesită o reprogramare ulterioară.

AMR-urile pot fi implementate în depozite de orice dimensiune și configurare și se pot adapta cu ușurință la schimbările din mediul înconjurător cu ajutorul tehnologiei automatizate de care dispune. AGV-urile sunt, de asemenea, flexibile, dar necesită mai mult efort pentru a se adapta la schimbările dimprejur. Deoarece se bazează pe senzori și sisteme GPS pentru navigație, AGV-urile pot fi perturbate de schimbările din mediu, cum ar fi adăugarea de noi echipamente într-un depozit. Astfel, dacă doriți să modificați structura depozitului, trebuie să reprogramați AGV-urile, ceea ce poate cauza întreruperi în operațiunile zilnice.

Eficiență

Atât AMR, cât și AGV-urile sporesc eficiența operațională prin automatizarea sarcinilor și reducerea intensității forței de muncă și pot fi ajustate pentru a satisface nevoile diferite ale clienților.

Cu flexibilitatea roboților mobili de a ajunge în orice punct și capacitatea lor de a-și schimba ruta și de a lua decizii în mod autonom, AMR-urile cresc semnificativ eficiența operațiunilor de picking, cu creșteri de până la 3 ori mai mari, sau chiar mai mult. În acest sens, AGV-urile sunt mai limitate. Însă, în cazul în care este nevoie ca robotul să se deplaseze pe o rută fixă, AGV-urile pot atinge niveluri similare de productivitate precum AMR-urile.

Sarcină și extensie maximă

Inițial, AMR-urile au fost folosite pentru a transporta încărcături mai ușoare, în timp ce AGV-urile transportau paleți și marfa mai voluminoasă.

Deoarece AGV-urile se pot deplasa atât pe orizontală, cât și pe verticală, ca un stivuitor, acestea pot fi utilizate pentru a manipula încărcături de dimensiuni ridicate și au capacitatea de a ajunge la înălțimi mai mari, de până la 3000 mm. Deși există și AMR-uri cu funcție de elevator, înălțimea maximă de extensie este de 355 mm, iar sarcina maximă de transport a AMR-urilor este, și aceasta, mult mai mică. În timp ce AGV-urile pot susține până la 3000 kg, majoritatea AMR-urilor suportă până la 600 kg.

Siguranță

Datorită tehnologiei lor, AGV-urile și AMR-urile pot fi utilizate în siguranță în depozite. Ambele sisteme sunt echipate cu funcții de siguranță, cum ar fi butoane de oprire de urgență, senzori și camere.

Cu toate acestea, deoarece AMR-urile se pot deplasa în jurul oamenilor și obstacolelor, sunt considerate mai sigure decât AGV-urile. AGV-urile operează adesea în zone separate de oameni pentru a menține siguranța.

Fiabilitate

Sarcinile îndeplinite și calea parcursă de AGV sunt simple și ușor de înțeles. Transportul se desfășoară întotdeauna în același mod, traseele nu se schimbă, iar AGV-ul se oprește când întâlnește obstacole.

Acești factori fac ca vehiculele ghidate să fie foarte previzibile, iar acțiunile lor să poată fi planificate. De aceea, AGV-urile sunt punctuale și foarte eficiente în îndeplinirea sarcinilor de transport.

Pe de altă parte, traiectoria de mișcare a AMR-urilor este adesea mai dificil de prezis datorită autonomiei lor. Oamenii nu pot prezice cum vor depăși obstacolele sau ce rute noi vor lua în considerare. Astfel, când vine vorba de predictibilitate și fiabilitate, AGV-urile oferă un avantaj.

Investiție

Costurile variază în funcție de tipul de AGV sau AMR de care aveți nevoie: capacitatea de încărcare, dimensiunea sau fluxurile de lucru.

La prima vedere, costul achiziționării unui AGV este, de obicei, mai mic decât cel al unui AMR, care are un cost mai ridicat datorită inteligenței artificiale cu care este dotat și senzorilor incorporați. Cu toate acestea, odată ce este luat în considerare costul modificării unui întreg depozit pentru a găzdui un AGV, inclusiv planificarea și mentenanța mai complexe, costurile încep să difere.

AGV vs AMR

În cele din urmă, alegerea între un AMR și un AGV se rezumă la înțelegerea nevoilor specifice ale depozitului și afacerii dumneavoastră. Este important să evaluați factori precum complexitatea fluxului de lucru, configurația depozitului, proiecțiile viitoare ale afacerii, nivelul de adaptabilitate și flexibilitate necesar, natura sarcinilor pe care doriți să le automatizați și bugetul dvs. Dacă rutele de transport rămân aceleași, fluxul de material este constant și voluminos, și numărul de obstacole este mic, atunci un AGV este cea mai potrivită alegere. Sunt mai puțin costisitoare și își îndeplinesc toate sarcinile cu acuratețe și încredere. Cu toate acestea, dacă traseul și sarcinile de transport se modifică în timp, atunci AMR este cu siguranță o alegere mai potrivită.

AMR-ul este cea mai bună alegere pentru operațiunile de picking colaborativ om-mașină din depozite. Foarte scalabile și adaptabile la diferite situații datorită unui număr mare de module funcționale, AMR-urile sunt potrivite pentru sarcini de picking, de manipulare a paleților și multe altele.

Deși AMR-urile și AGV-urile pot părea similare, ele sunt semnificativ diferite și au, de cele mai multe ori, întrebuințări diferite. În general, AGV-urile sunt mai eficiente pentru sarcini mai puțin complexe, cum ar fi transportul materiilor prime în procesele de recepționare, depozitare sau expediere, dar întotdeauna cu sarcini și rute prestabilite. De asemenea, AGV-urile sunt ideale pentru mărfurile voluminoase paletizate.

Luând în considerare acești factori și echilibrând avantajele și dezavantajele soluțiilor de automatizare, puteți lua decizii informate care vă vor ajuta să optimizați operațiunile de manipulare a materialelor. Folosindu-vă de expertiza noastră, putem să găsim împreună soluția ideală și să creșteți productivitatea și profitabilitatea afacerii dumneavoastră.