Simpozionul Aristotel-Confucius privind Etica din Secolul XXI: Inspirând sustenabilitatea în lumea modernă

Simpozionul Aristotel–Confucius

Simpozionul Aristotel–Confucius privind Etica din Secolul XXI, desfășurat între 3 și 8 iulie, a reunit distinși cercetători din China, Grecia și diverse părți ale lumii. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost de a explora dezvoltarea unei noi etici globale, una care să abordeze eficient provocările globale moderne, inspirându-se din înțelepciuni atemporale originare din China și Grecia Antică.

Astfel, pe tot parcursul simpozionului, principalele repere au fost scrierile filozofice ale lui Aristotel și Confucius, în timp ce s-au examinat, de asemenea, diferite gândiri filozofice clasice și școli de gândire distincte. Evenimentul a fost co-organizat de Rețeaua Națiunilor Unite pentru Soluții de Dezvoltare Durabilă (SDSN), Academia din Atena, Centrul Interdisciplinar pentru Studii Aristotel al Universității Aristotel din Salonic și Fundația Confucius din China/Centrul Mondial pentru Studii Confucianiste Nishan și a avut ca scop abordarea provocărilor globale actuale, cum ar fi schimbările climatice, revoluția digitală și finanțarea dezvoltării. Prin stimularea convergenței diverselor perspective și a expertizei interdisciplinare, simpozionul și-a propus să cultive soluții inovatoare și să deschidă calea pentru un viitor mai sustenabil.

Desfășurându-se sub egida orașului Atena, a Ambasadei Chinei din Republica Elenă și a Congresului Mondial al Filozofiei din 2024, evenimentul și-a deschis porțile în data de 3 iulie la Academia din Atena, unde participanții au avut parte de zece sesiuni tematice, discuții deschise, evenimente culturale și vizite la importante situri ale patrimoniului cultural. Ulterior, între 6 și 8 iulie, simpozionul s-a mutat la Universitatea Aristotel din Salonic, unde sesiunile tematice au avut loc în antica Stageira (locul de naștere al lui Aristotel) și în anticul Mieza (unde Aristotel i-a predat lui Alexandru cel Mare). Aceste sesiuni au fost completate cu tururi ghidate și vizite în aceste locații bogate din punct de vedere istoric.

Simpozionul Aristotel–Confucius privind Etica 2023

Pe parcursul tuturor sesiunilor, simpozionul a explorat întrebarea: „Cu ce poate contribui filozofia clasică chineză și greacă la gândirea noastră despre lumea de astăzi, inclusiv etica globală a cooperării și a rezolvării problemelor pentru binele comun?”

Astfel, sesiunile au acoperit teme diverse, precum: libertatea individuală, fericirea și bunăstarea, responsabilitatea colectivă, impactul erei digitale asupra luării deciziilor și relația dintre natură și umanitate, excelența politică în tradițiile chineze și grecești, etica în afaceri, multiculturalismul, etica mediului, o perspectivă feministă asupra învățăturilor lui Confucius și Aristotel, dar și etica erei digitale.

În contextul afacerilor, acest simpozion a adus lumină asupra importanței eticii și sustenabilității în lumea modernă. A promovat ideea că inspirația din înțelepciunea clasică chineză și greacă poate juca un rol crucial în dezvoltarea unor practici de afaceri îmbunătățite. Etica în afaceri și angajamentul față de sustenabilitate au devenit elemente esențiale în crearea unei lumi corporative mai responsabile și conștiente de impactul său asupra societății și mediului înconjurător. Simpozionul a oferit un cadru propice pentru dezbaterea și promovarea acestor idei în comunitatea de afaceri globală, demonstrând că principiile filozofice ale lui Aristotel și Confucius rămân relevante și în secolul XXI, și că ele pot fi integrate cu succes în lumea modernă a afacerilor pentru a susține o dezvoltare etică și sustenabilă.

Surse:

  • Aristotle–Confucius Symposium on Ethics for the 21st Century, Athens, 2023, disponibil aici;
  • Urmăriți înregistrările video ale Simpozionului pe canalul de YouTube SDSN, disponibil aici.