Implicațiile eticii în automatizarea depozitelor
Când vine vorba despre automatizare, suntem înclinați să ne gândim la lucruri predefinite, programate. Ca definiție, automatizarea descrie o gamă largă de tehnologii care permit roboților să funcționeze independent de intervenția constantă/directă a omului.
În ziua de astăzi, automatizarea este prezentă în aproape toate domeniile de activitate, cu precădere în zona de producție. În acest sens, roboții industriali automatizați sunt la mare căutare, putând fi programați și capabili să execute o gamă largă de sarcini, de la asamblare și ambalare, preluare și etichetare, până la inspecția sau testarea produselor. Cu toate acestea, nesiguranța constă în posibilul impact pe care îl are această evoluție a tehnologiei asupra oamenilor. Aici putem sublinia aspectul etic al automatizării și dezbaterile importante din jurul acesteia.
Reflecțiile asupra eticii automatizării tind să se concentreze spre amenințările prezentate de progresele tehnologice care sunt capabile să depășească și să înlocuiască forța de muncă umană, ajungând ulterior la șomaj în masă. Potrivit unui sondaj CNBC, 27% dintre respondenți cred că noile tehnologii le vor elimina locurile de muncă în următorii 5 ani. Aceste preocupări cu privire la înlocuirea muncii umane de către roboți au fost discutate încă de pe vremea lui Aristotel și, conform economistului britanic John Maynard Keynes, sunt cunoscute sub denumirea de „șomaj tehnologic”. Inovația poate avea, într-adevăr, un impact perturbator asupra locurilor de muncă pe termen scurt, însă automatizarea înțeleaptă și corectă din punct de vedere etic ar putea duce la un viitor mult mai luminos și mai productiv pentru omenire. Această viziune ambițioasă se bazează pe două principii:
- Oamenii trebuie să mențină un rol esențial și central la locul de muncă în viitor, controlând și optimizând puterea noilor soluții tehnologice;
- Automatizarea, inteligența artificială și tehnologiile conexe sunt doar instrumente pentru a îmbunătăți și îmbogăți viața și mijloacele de trai ale oamenilor.
Prognoza pentru 2035, conform „The Future of Employement” a lui Carl Benedikt Frey și Michael Osborne, arată că anumite locuri de muncă din logistică riscă să fie înlocuite de următoarele sisteme:
Însă scopul final al automatizării nu este acela de a provoca un șomaj tehnologic, ci de a încuraja noi forme de interacțiune între oameni și tehnologie, cu scopul sporirii capacității și capabilităților ființei umane, creând noi roluri pentru aceștia, cu un plus de valoare. În timp ce sarcinile repetitive sau grele din punct de vedere fizic și care pot avea consecințe asupra sănătății angajaților sunt executate de către roboți, oamenii se pot concentra asupra unor sarcini mai importante, care le sporesc creativitatea și capacitatea cognitivă. Digitalizarea operațiunilor din depozit deschide, astfel, noi oportunități de carieră pentru lucrătorii din depozit dornici să învețe și să evolueze.
De asemenea, forța de muncă umană este nu doar necesară, ci indispensabilă, când vine vorba de programarea și supravegherea roboților. Astfel, este important ca organizațiile să țină cont de complexitatea procesului de implementare a roboților pe piața muncii și să se asigure constat că sistemele funcționează în mod corect și că, în cazul unei erori, există cineva care să țină situația sub control.
În mod tradițional, acțiunile roboților sunt atribuite programatorilor, ceea ce reprezintă, în cele din urmă, că aceștia trebuie să își asume răspunderea pentru tot ceea ce face robotul. O altă potențială problemă etică o reprezintă faptul că, pe măsură ce apar tot mai multe soluții de automatizare care funcționează independent, organizațiile sunt predispuse să uite că deciziile luate de dispozitivele robotizate sunt reflectările echipei de programare (și nu decizii proprii), atât cele corecte, cât și cele greșite. Și atunci, cine este responsabil dacă lucrurile merg prost?
Una dintre abilitățile esențiale ale unui angajat în depozit în era digitală este capacitatea acestuia de a se adapta și de a învăța eficient și rapid cum funcționează noile sisteme automatizate. Fie că este vorba despre un scaner de coduri de bare, un sistem conveyor, un sistem de sortare sau o soluție tip Goods-to-Person, angajații trebuie să fie familiarizați cu funcțiile, caracteristicile și beneficiile fiecărei tehnologii și, de asemenea, să poată identifica, rezolva și comunica anumite probleme, în cazul în care acestea apar.
Așadar, în ciuda nivelurilor de automatizare în plină dezvoltare, oamenii vor continua să fie de neînlocuit în organizațiile din care fac parte. Într-adevăr, dezvoltarea automatizării este cea care va aduce una dintre cele mai mari schimbări în rolul angajaților: majoritatea operatorilor vor avea nevoie de recalificare și perfecționare pentru a înlocui sarcinile manuale de producție sau manipulare mărfuri cu roluri de supraveghere și control, fiind nevoiți să lucreze în mod direct cu roboții industriali. Toate aceste schimbări vor trebui gestionate cu atenție pentru a se asigura că toți factorii umani și etici sunt luați în considerare în mod corespunzător, pentru dublul beneficiu al sprijinirii bunăstării forței de muncă, precum și al dezvoltării tehnologiei și productivității companiilor.
Astfel, automatizarea nu reprezintă o amenințare pentru lucrătorii din depozite și unități de producție, ci un aliat de încredere care îi poate ajuta să-și îndeplinească sarcinile mai rapid, mai sigur și mai eficient. Atunci când este implementată în mod înțelept și corect, automatizarea reprezintă un instrument indispensabil care poate îmbunătăți performanța în activitățile companiei dumneavoastră și care vă poate propulsa către succes într-o lume în care tehnologia se dezvoltă cu mare viteză.
Surse:
- „The Future of Employement”; Frey , Carl Benedikt & Osborne, Michael; 2013; disponibil aici;
- „A World with Robots: International Conference on Robot Ethics: ICRE 2015”; Ferreira, Maria & Sequeira, Joao & Tokhi, Mohammad; publicată de Springer International Publishing, 2017
- “These American workers are the most afraid of A.I. taking their jobs”; CNBC, Douglas, Jacob; 2019; disponibil aici;
- „Economic Possibilities for our Grandchildren”; Keynes, John Maynard; 1930; disponibil aici.