Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor

Cover Analiza comparativa 1 EUROFIT

Un studiu recent realizat de Peerless Research Group (PRG) a scos la iveală factorii principali pe care companiile îi iau în considerare atunci când evaluează sistemele de automatizare pentru depozite. În acest articol, vom analiza schimbările în importanța acestor criterii între anii 2022 și 2023, pe baza datelor prezentate în acest grafic comparativ.

Durabilitate / Fiabilitate / Disponibilitate

În 2023, durabilitatea, fiabilitatea și disponibilitatea (uptime) continuă să fie cele mai importante criterii, cu un procent de 92%, comparativ cu 86% în 2022.
Acest lucru subliniază nevoia de sisteme care să funcționeze constant și eficient, minimizând întreruperile și maximizând productivitatea. Orice întrerupere a sistemului poate duce la întârzieri costisitoare și poate afecta negativ performanța generală a depozitului.
Potrivit experților, integrarea mentenanței predictive, bazată pe senzori și date în timp real, poate preveni defectele echipamentelor și poate optimiza operațiunile, asigurând astfel un timp de funcționare maxim.

conveyor
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 8

Costul total de proprietate / Rentabilitatea investiției (ROI) / Costul de mentenanță

Importanța costului total de proprietate, rentabilitatea investiției (ROI) și costurile de întreținere a scăzut ușor de la 86% în 2022 la 82% în 2023. Aceasta indică o adaptare a companiilor la costurile implicate în automatizare. Companiile caută soluții care să ofere valoare pe termen lung și să se integreze eficient în bugetele lor, de aceea costurile inițiale de achiziție, precum și costurile continue de întreținere și operare, sunt factori critici în luarea deciziilor. Pe măsură ce automatizarea devine tot mai accesibilă, companiile pot vedea o creștere a ROI prin reducerea costurilor operaționale și îmbunătățirea eficienței​ depozitului.

roi
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 9

Suport tehnic și timp de răspuns al service-ului

Acesta rămâne un criteriu crucial pentru investitori, cu o creștere ușoară de la 79% în 2022 la 81% în 2023. Nevoia continuă de asistență rapidă și eficientă în cazul apariției problemelor tehnice este evidentă. Mentenanța preventivă/corectivă este esențială pentru a minimiza timpii de nefuncționare și a asigura performanța optimă a sistemelor în vederea prevenirii pierderilor semnificative.

Disponibilitatea pieselor / Riscul de obsolescență

Importanța acestui criteriu a crescut semnificativ de la 66% în 2022 la 74% în 2023. Aceasta indică o preocupare crescută pentru menținerea și actualizarea echipamentelor industriale de automatizare. Tehnologiile avansate, precum IoT și AI, pot ajuta la monitorizarea și gestionarea inventarului de piese de schimb, reducând riscul de obsolescență.

Integrarea / Compatibilitatea cu echipamentele existente

Acestea sunt considerate mai puțin importante în 2023 (64%) comparativ cu 2022 (69%). Acest aspect poate sugera o creștere a încrederii în soluțiile noi de automatizare, soluții ce oferă compatibilitate extinsă și interconectivitate prin intermediul tehnologiilor moderne, deși o mare parte din companii încă preferă soluții care se pot integra ușor cu infrastructura lor actuală, evitând astfel costuri suplimentare și perturbări ale operațiunilor.

Prețul de achiziție

Acest factor a rămas important și în 2023, cu o mică creștere de la 58% în 2022 la 59% în 2023. Deși nu este cel mai important aspect, companiile trebuie să echilibreze costul inițial cu beneficiile pe termen lung ale automatizării. Prețul de achiziție este doar o parte din costul total de proprietate. Trebuie luate în considerare și costurile de instalare, mentenanță, operare și upgrade. Un sistem mai scump ar putea avea un costul total de proprietate mai mic dacă are costuri de operare reduse sau dacă necesită mai puțină întreținere.

purchase cost
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 10

Scalabilitatea

Este considerată la fel de importantă în 2023 (56%) față de 2022 (56%), sugerând o posibilă stabilizare a nevoilor de extindere a sistemelor de automatizare, desi mare parte a companiilor ce investesc in automatizare isi doresc in continuare sisteme care pot fi adaptate și extinse pe măsură ce afacerea lor crește, asigurându-se astfel că investiția lor rămâne relevantă și eficientă pe termen lung. Optimizarea costurilor, menținerea competitivității și gestionarea riscurilor într-un mediu de afaceri dinamic și imprevizibil sunt principalele argumente pro-scalabilitate.

Programul de garanție

Importanța programului de garanție a scăzut de la 58% în 2022 la 55% în 2023, indicând o încredere sporită în fiabilitatea inițială a produselor de automatizare. Cu toate acestea, un program de garanție solid rămâne esențial pentru a asigura continuitatea operațiunilor și minimizarea riscurilor financiare pe termen lung​, oferind companiilor încrederea că investiția lor este protejată și că furnizorul va oferi suport în cazul unor probleme neprevăzute.

warranty program
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 11

Soluțiile la cheie

Fiind unul dintre punctele forte ale companiei EUROFIT, este necesar să menționăm că importanța soluțiilor la cheie a crescut ușor de la 45% în 2022 la 48% în 2023, reflectând o preferință pentru soluții complete și integrate, care simplifică implementarea și utilizarea sistemelor implementate. Acestea sunt apreciate pentru ușurința lor de instalare și compatibilitatea extinsă cu diverse echipamente. Apelați la specialiștii noștri pentru soluții la cheie destinate depozitelor și spațiilor comerciale.

Inovația / Soluțiile de vârf

Fiind la fel de importantă in 2023 ca in anul precedent, cu un procent de 35% în preferințele investitorilor, inovația reprezintă o cerință actuală pentru tehnologii avansate care aduc un plus de competitivitate. Integrarea inteligenței artificiale și a învățării automate în procesele de automatizare permite companiilor să optimizeze procesele logistice și să reducă timpii pierduți cu nefuncționarea sistemelor. Companiile care își doresc statutul de lider în domeniul lor caută soluții care încorporează cele mai recente tehnologii, oferindu-le un real avantaj competitiv.

Relația / Experiența anterioară cu furnizorul

Importanța relației și a experienței anterioare cu furnizorul a scăzut ușor de la 34% în 2022 la 31% în 2023, indicând o deschidere mai mare către noi furnizori și soluții inovative. Insă o relație solidă cu furnizorul poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește suportul tehnic și adaptabilitatea soluțiilor pe termen lung. O relație bună și o experiență pozitivă anterioară sunt foarte importante pentru a consolida încrederea, influențând decizia de achiziție.

shaking hands
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 12

Prietenia cu mediul / Eficiența energetică

Deși criteriul prieteniei cu mediul și eficienței energetice a scăzut ușor în importanță de la 24% în 2022 la 21% în 2023, tendințele actuale în automatizare arată o creștere a interesului pentru practicile de producție sustenabile și reducerea consumului de energie. Pe măsură ce companiile devin mai conștiente de impactul activităților lor asupra mediului, este probabil ca acest criteriu să devină din ce în ce mai relevant în luarea deciziilor de a investi în automatizare.

Concluzii

Evaluarea soluțiilor de automatizare a depozitelor in vederea achiziției continuă să fie guvernată de criterii precum durabilitate, cost și suport tehnic, în timp ce alte aspecte precum scalabilitatea și integrarea sistemelor prezintă variații de importanță de la un an la altul. Aceasta reflectă o adaptare a companiilor la nevoile și provocările specifice din fiecare an, menținând în același timp un focus pe fiabilitate și eficiență.

bobotics 1 1
Importanța criteriilor de evaluare a investiției în sisteme de automatizare a depozitelor 13

EUROFIT ramane unul dintre principalii furnizori de soluții complete pentru automatizarea depozitelor, din care putem menționa sisteme avansate precum Intelligent High-Density 3D Shuttle, Stacker Crane, AMR (Autonomous Mobile Robots), Shuttle, AutoStore, Vertimag, Conveioare, Sortere, A-Frame sau Sisteme de paletizare și depaletizare automate, inclusiv Rafturi mobile pentru paleți.

Pentru mai multe informații și soluții de automatizare adaptate nevoilor business-ului dumneavoastră, vă invităm să explorați site-ul nostru depozitautomatizat.ro sau să apelați la specialiștii noștri, în secțiunea Contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *